Precisionsodling är framtiden! Tack vare teknik och specialkunskaper inom växtodling kan vi applicera rätt produkter på rätt plats och med små insatser skapa produktivitet och lönsamhet, och dessutom ökad hållbarhet. Här guidar vi dig igenom samtliga steg, från planering till uppföljning efter skörd.

Vi vill genom Projekt Svalöv visa hur precionsodling fungerar i praktiken Huvudpersoner för projektet är växtodlingsrådgivare Camilla Persson, vår teknikutvecklare Johan Wågstam samt Svalövsgårdens driftledare Carl-Fredric Norling.

Tredje säsongen

Projekt Svalöv är ett projekt som syftar till att ge växtodlare tips och verktyg för att kunna ta första, eller nästa, steg till en smartare odling, inte minst inom precisionsodling.

- När vi började projektet 2019 sa vi att ”Precisionsodling är framtiden!” Idag skulle jag vilja påstå att precisionsodling har blivit många växtodlares vardag och att framtiden snarare handlar om att bättre nyttja tillgänglig teknik i kombination erfarenhet och kunskap. Agronomi, teknologi och ekonomi - smart paketerat för lantbrukaren, säger Johan Wågstam, teknik- och digital utvecklare på division Lantbruk.

Resultatet under första säsongen blev ett extra ton (14 procent högre skörd) i avkastning på den delen av fältet som ingick i projektet, jämfört med den andra delen som odlades enligt vanliga metoder. Under andra säsongen odlade vi höstvete och resultatet blev högre proteinhalt i den precisionsodlade delen, medan skördarna var ganska jämnt över fältet. Nästa gröda i växtodlingsplanen för precisionsodlingsfältet är sockerbetor och Camilla Persson, växtodlingsrådgivare, berättar vad följaren kan förvänta sig av årets säsong:

-  Det ska också bli spännande att följa upp bearbetningsmetoderna där en tredjedel av fältet är plöjt och resterade del är bearbetat med Top Down till samma djup, 20 cm, säger Camilla.

Utvecklingen har inte stått still och sedan starten 2019 har vi fått nya och ökade kunskaper inom både det agrara och inom teknologin. Dessutom har ny teknik utvecklats, teknik som finns tillgänglig på marknaden idag.

- Tekniken har blivit mer tillgänglig och prisvärd de senaste åren. Vi vill få fler lantbrukare att faktiskt använda den genom att påvisa smarta sätt att kombinera erfarenhet och kunskap med teknik och digitalisering, för att på det sättet nå ökad lönsamhet på gård. Även små steg kan ge stor påverkan på slutresultatet, säger Johan Wågstam.

3:e grödan

I första avsnittet fick vi reda på att vi i år odlar sockerbetor på Framtidsgården Svalöv.

I 3:e grödan av Projekt Svalöv kan du bland annat se:

  • Presentation av projektet
  • Hur vi använder styrfiler för utsäde, fosfor och Centium. 
  • Infiltrationsmätning
  • Såmaskinen Väderstad Tempo
  • Växtskyddsstrategier och en tidig behandling med Fendt Rogator
  • Uppföljande växtskyddsbehandlingar
  • Gödselstrategier
  • Plantsaftanalys
  • Uppföljning efter upptagning med diskussion om skillnader i resultat mellan den plöjda delen och delen med reducerad bearbetning, utsädesmängd, behandlingar och gödningsstrategier.