Lantmännen är ett lantbrukskooperativ och norra Europas ledande aktör inom lantbruk, maskin, bioenergi och livsmedel.
Inom Lantmännens koncept ”Projekt Svalöv” – så introducerar vi en fjärde säsong som vi har döpt till Ärtskolan. En samling av all den kompetens och erfarenhet av ärtodling som vi på Lantmännen har. Som vanligt testar vi olika strategier, använder precisionsodling och jämför resultat för att ge dig guidning till att bli framtidens ärtodlare.
Lantmännen är verksamma hela vägen från växtförädling till slutprodukter på butikshyllorna, och ALLT däremellan. Genom att sammanväva agronomi, teknologi och ekonomi skapar vi en integrerad syn på precisionsodling. Detta tillvägagångssätt möjliggör för oss att öka skördarnas volym och förbättra deras kvalitet, samtidigt som vi minskar vårt klimatavtryck. Detta paketerar vi i Projekt Svalöv- och i år med ärtan i fokus.
I Ärtskolan kommer vi kunna erbjuda både våra filmer från Projekt Svalöv och poddavsnitt i vår kanal ”Ord om Jord” där vi djupdyker i intressanta ämnen som berör ärtodling.
Som vanligt i denna fjärde säsong så kommer vi guidas av våra Projekt Svalövs veteraner, men de kommer även ta in gäster för att diskutera och djupdyka in i vissa ämnen.
Hoppas att du kommer att ha roligt på vägen.
Är du nyfiken på de tidigare säsongerna så hittar du dem här
Våra experter
Camilla Persson
Camilla Persson har en gedigen erfarenhet inom växtodlingsrådgivning och har jobbat på Lantmännen i Mälardalen i fyra år och i Skåne i åtta år. Hon brinner för att utveckla lantbruket med ny teknik och förbättrade växtodlingsstrategier. Hög skörd varje år och ett jordbruk som är bra för miljön är målbilden och där passar ärtor passar mycket bra in i strategin.
Carl-Fredrik Norling
Carl-Fredrik Norling är driftsledare på Svalövsgården, en av Lantmännens Framtidsgårdar, sedan 9 år. Calle har arbetet många år inom lantbruket, både i Sverige och utomlands. Han vill testa ny teknik, nya maskiner och framförallt- öka avkastningen på ett hållbart sätt.
Johan Wågstam
Johan Wågstam har varit en del av Lantmännen sedan 2013. Han brinner för att testa ny teknologi och att tillgängliggöra detta till lantbrukare. Stor del av Johans arbete är att bygga partnerskap med aktörer på den gröna marknaden för att underlätta införandet av precisionsodling i varje lantbrukares verktygslåda.
Blir det något Projekt Svalöv igen?
Frågan som vi ställer oss – vad ska vi odla i år?
Vilka olika val har vi och hur lägger vi upp kalkylen?
Se detta första avsnitt av Projekt Svalöv i Lantmännens nya koncept- Ärtskolan.
Vi rekommenderar dessa poddavsnitt som handlar om hur Projekt Svalöv kom till samt kalkylen:
Förberedelser
Vad behöver vi göra innan vi sår våra ärtor?
Calle tar markprover för att säkerhetsställa att det inte finns spår av ärtrotröta och undrar vilken sorts ärta som vi ska så.
Vi besöker Växtförädlingen på Framtidsgården Svalöv för att få råd.
Vi rekommenderar detta poddavsnitt som handlar om ärtrotröta:
Såbädden
Vilka fördelar finns det med GPS-teknik?
Johan förklarar fördelar med att använda GPS teknik i odlingen – 10% möjliga besparingar av både förbrukningsvaror och slitdelar på maskinerna. Vi kollar även på hur såbädden ska vara för att lägga en bra grund för ärtodlingen.
Vi rekommenderar detta poddavsnitt som handlar om såbädden:
Vi rekommenderar detta poddavsnitt som handlar om precisionsodling:
Sådden
Vad är Seedeye?
Nu är det äntligen dags för sådd. Viktor, vår kollega från Maskin introducerar Seedeye från vår leverantör Väderstad. Ett enkelt system som sparar tid och pengar.
Växtskydd
Vilka växtskydd kan man använda för ärtor och när ska man använda det?
Detta är frågor som Calle och Camilla ställer sig några dagar efter sådd. Johan är självklart med och visar hur man optimerar växtskyddet med precisionsodling och styrfiler.
Vi rekommenderar dessa poddavsnitt som handlar om växtskydd:
Hur ser det ut i fält?
Hur ska vi lägga upp den kommande ogräsbehandlingen?
Camilla tar upp drönaren för att ta en titt på fältet och se över det ogräs som har kommit upp.
Val av munstycke
Vilket munstycke ska vi välja för att spruta våra ärtor?
Lantmännens expert Ingvar från Lantmännen maskin guidar oss igenom hur vi ska tänka i munstyckval.
Biostimulanter
Hur fungerar biostimulanter?
Camilla vill testa Stimplex- det blir den första gången som det testas för ärtor. Hon förklarar lite hur det fungerar och vilken nytta det kan ha.
Skörd
Vad är ett rörligt skärbord?
Vår expert Patrick från Lantmännen maskin förklarar fördelar med rörliga skärbord och hur det fungerar med ärtor.
Summering
Hur gick det för våra ärtor på Framtidsgården Svalöv?
Vi summerar säsongen och de verktyg och strategier som vi har använt. vi visar på hur precisionsodling har hjälp oss under säsongen.