Återblick odlingsåret 2024 och framtiden
Odlingsåret 2024 började den blöta hösten 2023, höstvetesådden genomfördes i september 2023, där vi hittade en vecka i mitten av september när vädret var bra och vi kunde så. Vi fick fin uppkomst och hann med bra att spruta mot ogräs i rätt tid. Även stor del av höstrapsareal utvecklades bra under hösten och allt utom det allra sist sådda höstrapsen såg bra ut inför vintern.
Höstens stora utmaning blev istället sockerbetsodlingen, där den blöta hösten gjorde att mycket betor var kvar i marken när sockerbruket i Örtofta exploderade i november 2023 och samtidigt kom det in en kallfront med kraftig kyla. Detta resulterade i att vi vid tidpunkten hade ca 67 ha kvar att ta upp. Vi trodde då fortfarande att vi skulle kunna ta upp dem längre fram, kylan höll i längre än normalt och sockerbruket stod stilla ända in i december. Vi fick till slut upp 12 ha till när bruket öppnade, medan resten bedömdes otjänliga och ersattes på annat sätt, men blev kvar i marken. Vi fick bearbeta dem på frosten ett par gånger under senvintern och det efterföljande vårkornet såddes sent när marken torkat upp. Detta förföljde oss sedan tills nu i höst då vi p.g.a. den sena sådden fick skörda sent och därmed blev höstrapsen sådd sent, kommer dock fint nu, men är liten jämfört med den tidigare sådda höstrapsen.
Höstraps sådd 13 augusti.
Efter den regniga vintern blev det ett såfönster i normal tid, vilket vi utnyttjade till det mesta av vårkornet och sen fortsatte vi med någon veckas uppehåll. Det sista blev sått sent in i första veckan på maj. Efter sådden blev det som ”vanligt” torrt i maj, men vi fick regn tidigare än 2023, vilket räddade en del av skörden. En sval och regnig sommar gav stort svamptryck och hopp om en bra höstgrödesskörd. Både höstraps- och höstvetegrödorna såg fina ut.
När vi sedan drog igång höstrapsskörden i slutet av juli kunde vi konstatera att den så fint stående rapsen antagligen drabbats av torka under blomningen och under tidig fröfyllnad, vilket gav små frön. Skörden blev således låg.
Tröskning av höstraps med Fendt Ideal 10T.
Höstvetet blev betydligt bättre än förväntat, i synnerhet de lite senare sorterna. Både Kask och Kerrin levererade bitvis högre resultat än genomsnittet och vi skördadeöver 9 ton per hektar.
Skörden flöt på fint med bra förhållanden och bland vårgrödorna har vårvete varit den gröda som gett över förväntan. Vårkorn och tyvärr havre blev klart sämre än förväntningen. Årets sockerbetsgröda håller fortfarande på att skördas.
Gott nytt år och framtiden
Nästa års höstvetegröda såddes i mitten av september och har kommit upp fint.
Höstvetesådd Valtra S 395 o Väderstad Spirit 800C och Fendt 1050 o Väderstad NZExtreme 1250.
Vi har idag en situation i Lantbruket med sviktande lönsamhet, höga insatskostnader och låga avsalupriser, vilket gör att varje insats behöver utnyttjas på bästa sätt. Vi har under flera år jobbat hårt med precisionsodling för att fördela insatserna utifrån markkartering och satelliter. Vi har sedan i år börjat öka precisionen i markkarteringen genom att utöka till två prov per hektar och kommer också att förtäta provtagningsfrekvensen till vart femte år. Detta räknar vi med kommer att ge oss ett bättre verktyg för att kunna precisera styrningen mer. Det vi redan har sett är ett ökat behov av magnesiumberikad kalk samt ökade insatser av framförallt fosfor och kalium.
Till vänster ser man den gamla provtagningen och på den högra bilden ser man det nya systemet med 2 prov per ha. Man hittar intressanta skillnader.