Det våras för rapsen
Nu är tiden kommen då Skånes fält lyser gula av höstraps i full blom. Våren tog i år god tid på sig innan den valde att göra entré. I år är även året då Rapsmästaren anordnas igen, tävlingen anordnas vart fjärde år av SFO (Sveriges Frö- och oljeväxtodlare) och går ut på att få högst råfettskörd. De tävlande väljer en lovande sort och utför därefter olika åtgärder, i enlighet med regelverket för tävlingen, som ska säkra en hög råfettskörd.
Lantmännen har två anmälda lag, där vi tävlar med sorten Triathlon (till vänster) i det ena laget och med en blandning av DK Expat och DK Excited (till höger) i det andra laget.
Under torsdagen den 25 april anordnades det en rapsdag av SFO där visning av tävlingsleden ägde rum men även andra stationer så som en sortdemo, där bland annat jag stod stationerad under dagen för att berätta om Lantmännens höstrapssorter.
I sortdemon fanns alla de sorter som är med i tävlingen inkluderade. Alla marknadssorter fanns därav inte med men Lantmännens tre stora sorter Triathlon, DK Expat och DK Excited låg med i demon. Lantmännen har ingen egen förädling av höstraps utan sorterna in-licensieras av förädlare nerifrån Europa. Under dagen var även den franska förädlaren av DK Expat och DK Excitet från Bayer Dekalb på plats. Även Triathlons förädlare ifrån tyska NPZ var med under dagen.
Sortdemon på Hviderups gods, där sorter inkluderade i tävlingen Rapsmästaren fanns sådda med och utan tillväxtreglering.
I mitt arbete planerar och utvärderar jag interna höstrapsförsök med sorter ifrån de europeiska förädlarna. Dessa försök är av stor betydelse inte bara för att se sorternas avkastningspotential utan även för att utvärdera andra viktiga egenskaper såsom vinterhärdighet, sjokdomstoleranser, växtsätt mm. Listan kan göras lång på vad det är man tittar efter hos en bra sort för den svenska marknaden, och genom att marknadsföra ett antal sorter med lite olika egenskaper och tillväxtsätt så finns där något som passar alla. Triathlon, DK Expat och DK Excited är alla tre idag marknadssorter som har genomgått denna interna provning. Men de har även varit med i de svenska officiella försöken under ett antal år och även dessa försök besöker jag och utvärderar under växtsäsongen.
Bild ifrån ett officiellt försök våren 2023, till vänster Triathlon och till höger en sort som inte klarade vintern lika bra. I år fanns dock inte lika tydliga sortskillnader för vinterhärdighet i försöken.
Under rapsdagen som anordnades av SFO i Skånska Hviderup stod jag i sortdemon och berättade om dessa tre sorter och deras specifika odlingsegenskaper, som skiljer sig en del åt. Många intresserade Lantbrukare var på plats likaväl som yrkesverksamma rådgivare och försäljare men även internationella tävlingsdeltagare hade rest till Sverige för att delta. Dagen bjöd därför på många intressanta diskussioner, iakttagelser och möten.
Men nu fortsätter arbetet med att utvärdera och följa försöken under växtsäsongen. Nu när höstrapsen börjat blomma har jag spenderat en del tid på blomningsgraderingar, för att få en uppfattning om hur tidiga eller sena sorterna är till sin begynnande blomning. Men även arbetet med vårrapsen har kommit igång, försöket i Svalöv är sått och små rapsplantor har börjat komma upp ur jorden.
Under ungefär en veckas tid kan man se i försöken hur de olika sorterna skiljer sig åt i sin tidpunkt för begynnande blomning. Sorten till vänster är ett par dagar senare än sorten till höger.
Då inget år är det andra likt så är det alltid lika spännande att se vad som kommer hända under året. Kommer vi få se vilka sorter som är extra torktåliga, har en speciellt god sjukdomstolerans mot svampangrepp eller sorter som har en ovanligt god stjälkstyrka? Allt detta återstår att se under de kommande månaderna, och såklart även vilka sorter som har den högsta avkastningspotentialen i Sverige.