Rapport från Stråsädesavdelningen
På Stråsädesavdelningen i Svalöv arbetar vi med de fem sädesslagen vete, korn, havre, råg och rågvete men även ärtor och åkerbönor. Vi ser bland annat till att alla fältförsök blir sådda och tydligt uppmärkta men även att de under säsongens gång blir gödslade och växtskydd blir kört vid rätt tillfällen.
Inventering och sticksättning
I år sådde vi 7309 parceller i Svalöv under 2 intensiva veckor. När vi var klara den 2 maj påbörjade vi direkt försommarens klassiska aktiviteter i form av sticksättning i fältförsöken och inventering av våra lager av utsäde. Beroende på väder skiftar jobbet mellan utomhusrelaterande jobb och arbeten som görs inne på stationen.
Vid sådd sätts en provisorisk sticka på varje rad eller parcell, den är av trä för att ta lite plats på såmaskinen. Den håller dock inte så länge och där ryms inte så mycket information på den eftersom man skriver direkt på sidan av själva stickan. Därför behövs senare en tydligare etikett sättas ut med mer information och som är gjord av ett mer väderbeständigt material. Arbetet med att sätta ut stickor i försöken görs ofta under maj-juni. Under och efter skörd plockas sedan dessa in igen.
Att tydligt märka rader och parceller i våra fältförsök är nödvändigt för att förädlare, stationsarbetare och säsongspersonal lätt ska kunna hitta i försöken och utföra alla de urval, graderingar och arbeten som görs i försöken under året.
Till vänster ser ni trästickorna som placeras ut vid sådd och till höger de mer utvecklande etiketterna som sätts ut i fält just nu.
Inomhusjobb under denna period består till stor del av inventering av lagren.
Sticksättning pågår samt sådd av gångar. Eftersom det är många som besöker fälten under säsong, sår vi råg i gångarna för att konkurrera mot ogräs samt för att skapa en tålig yta som tål fordon och folk.
Ett av stationens 6 såekipage.
Gödsling
Under våren lägger vi flera gödselgivor med vår rampspridare. Vi använder en rampspridare för att få en jämn spridning, det är viktigt att alla parcellerna får samma mängd mineralgödsel för att undvika ojämnheter i försöken.
Olika sädesslag behöver växtnäring vid olika tidpunkter beroende på var de befinner sig i sina utvecklingsstadier. I år använder vi gödselmedlet NPK 24-4-5/S. Gödslingssäsongen börjar i mars och fortsätter under vår och försommar, fram till mitten av juni.
Förstagivan på höstvete körs ut en tidig frostmorgon i mars.
Sistagivan läggs på höstveten i slutet av maj.
Växtskydd
Varje år odlar vi ca 90 hektar med försök. Det är många olika typer av behandlingar på olika försök. Vissa ska skyddas mot exempelvis bladsvamp medan andra gärna får bli smittade. Vi vill se vilka sorter som är mottagliga mot svampsjukdomar och vilka som är resistenta. I år investerade vi i en ny växtskyddsspruta av märket Hardi att använda i fältförsöken.
När man odlar försök i rutor och block är det lätt att det blir mycket ogräs. Det frodas i de tomma mellanrummen som finns mellan rutorna. Grödan kan inte konkurrera ut ogräsen lika kraftigt som den gör i ett vanligt fält och ogräsen blir inte skuggade av grödan på samma sätt. Det är därför lite av en kamp för att hålla försöken ogräsfria.
Ekipaget vi använder oss utav för växtskydd i våra fältförsök.
I fältförsöken finns mycket gångar och tomma utrymmen för ogräs att frodas i.