Valletablering på hösten

Att göra sin vallinsådd på sensommaren eller hösten ökar i popularitet. Genom att etablera på hösten undviker man att utsätta den nyinsådda vallen för eventuell försommartorka på våren. Myten att det bara går att etablera gräsvallar på hösten slår vi gärna hål på, det går utmärkt att så klöver och lusern också. Här är några råd på vägen hur du lyckas med din höstetablering och får en kraftfull vall året efter.

Såtidpunkt
Sista datum för lämplig såtidpunkt bestäms av var i landet vallen etableras och innehållet i vallfröblandningen. Det bästa för vallinsådden är att så tidigt om det finns fukt i 
marken, det ger högre och tidigare förstaskörd året efter. 

Gräsvall
Kan sås så länge det är lämpligt att så höstvete. Vilket innebär hela september på de flesta platser och i gynnsamma lägen en bit in i oktober. 

Baljväxter
Från fältförsök med sådd av röd-, vitklöver och lusern på hösten från 2019–2021 rekommenderas följande såtidpunkter:
Södra Götaland: Sådd till mitten av september gäller för alla vallbaljväxter. I gynnsamma lägen fungerar sådd 2-4 veckor till. 
Norra Götaland: Röd- och vitklöver senast i slutet av augusti. Lusern ska vara sådd i början av augusti. 
Södra Svealand: Röd- och vitklöver bör vara sådda senast i mitten av augusti. Lusern ska sås på våren.

Insåningsgröda eller renbestånd? 
För vallens skull är nästan alltid etablering i renbestånd att föredra. Utan insåningsgröda är det inget som konkurrerar om ljus, vatten och andra resurser. Sås vallen i renbestånd behöver man inte ta hänsyn till höstspannmålens optimala såtidpunkt som ofta är senare än den bästa tiden att så vallinsådden.

Prioritera vallinsådden
Om höstspannmål används som skyddsgröda är det viktigt att tillväxten på hösten inte blir för kraftig och kväver vallen. Risken för det är störst när hybridråg används, sänk utsädesmängden till 50 % för ett gott resultat. Rågvete med låg utsädesmängd kan fungera men det finns risk att rågveten förväxer på hösten. Höstvete som sås med 75 % av normal utsädesmängd är oftast det säkraste valet. Öka radavståndet till 24 cm för att släppa ner maximalt med ljus i insådden.

Etablering
Tänk på att vallfrö är små med låg tusenkornvikt och ska sås grunt, på ca 1 cm djup. Timotej har en tusenkornvikt på ca 0,5 g att jämföra med höstvete på ca 45 g. Att välta före sådd är en viktig åtgärd för att fröna inte ska placeras för djupt i lös jord, välta även efter sådd. Placeras fröna för djupt påverkas uppkomsten och i förlängningen vallens avkastning negativt.

Se upp med ogräsen
Vid tidig höstsådd kan det bli aktuellt att bekämpa ogräs redan på hösten. Gratil i insådd med baljväxter och Cleave i insådd med enbart gräs är tillåtet och fungerar bra.
Gödsling Höstspannmål och reninsådd vall har ett lågt kvävebehov på hösten. Fosfor och kalium är viktigt för övervintring och etablering. Där det är tillåtet är 15-20 ton nötflyt per hektar tillräckligt. Även fastgödsel fungerar. Alternativt gödsla med en NPK-produkt med lågt kväveinnehåll, till exempel 11-4-17.

 

Vallfröblandningar till höstsådd



Indus 25
Indus 25 är framtagen för att passa torra förhållanden på  Gotland, Öland och Kalmarområdet. Den har i flera år testats i försök på Gotland och varit den blandning som leverarat högst TS skörd vilket visar på torktålighet. Lusern och rörsvingel Swaj är erkänt torktåliga arter som bidrar till hög volym. Även eng rajgräs och rajsvingel fungerar bra i torka men tillför framförallt smältbarhet till grovfodret. Till sådd 2024 är Indus 25 uppdaterad med hundäxing Swante.

28 % Rajsvingel Lina 
20 % Lusern Felicia, ympad
20 % Rörsvingel Swaj
15 % Lusern SW Nexus, ympad
12 % Hundäxing Swante
5 % Eng rajgräs SW Birger

Läs mer om Indus 25 på vår produktkatalog. 
På vår e-handel kan du beställa Indus 25 och andra vallfröblandningar.


Pavo GEB 21
Pavo GEB 21

Vår mest populära blandning i det ekologiska sortimentet. Odlingssäker och allround blandning med 15 % klöver som ger förutsättning för ett proteinrikt grovfoder. Tored är den högst avkastande ängssvingeln på marknaden som även har en bra smältbarhet. Tillsammans med timotej Switch finns förutsättning för ett grovfoder av toppkvalitet.

51 % Timotej Switch
19 % Ängssvingel Tored
15 % Eng rajgräs SW Birger 
11 % Rödklöver Kelly
4 % Vitklöver Edith

Läs mer om Pavo GEB 21 på vår produktkatalog. 
På vår e-handel kan du beställa Pavo GEB 21 och andra vallfröblandningar.


Mira 12
Mira 12

Mira 12 är en klassisk vallblandning med en kombination av arter och sorter som ger en hög skördepotential. Inför sådd 2024 är Mira 12 uppdaterad med rödklövern Dante från vår egen förädling. Läs mer om vår förädling här. Dante har en utmärkt uthållighet och hög och jämn avkastning mellan skördar och skördeår vilket ger en jämn foderkvalitet. Motsvarar Mira 21 men utan engelskt rajgräs vilket breddar skördefönstret.

61 % Timotej Switch
25 % Ängssvingel Tored
10 % Rödklöver Dante
4 % Vitklöver Edith

Läs mer om Mira 12 på vår produktkatalog. 
På vår e-handel kan du beställa Mira 12 och andra vallfröblandningar.


Mira 21
Mira 21
Vår mest sålda vallfröblandning! Passar utmärkt till mjölk- och köttproduktion. Klöverandelen bidrar till ett bra proteininnehåll vilket gör att Mira 21 passar i en foderstat med majsensilage. Ängssvingel Tored är marknadens högst avkastande ängsvingel som bidrar med volym och smältbarhet i grovfodret.
Läs mer om Indus 25 på vår produktkatalog. 
På vår e-handel kan du beställa Indus och andra vallfröblandningar.

51 % Timotej Switch 
21 % Ängssvingel Tored
15 % Eng rajgräs SW Birger
9 % Rödklöver Kelly
4 % Vitklöver Edith


Mira 27
Härdig och intensiv blandning. Högavkastande ängssvingel Tored och rörsvingel Swaj kombineras med timotej Grindstad som bidrar med utmärkt smältbarhet. Rödklöver Kelly är en uthållig klöver som fungerar bra i ett intensivare skördesystem. 

45 % Timotej Grindstad
27 % Rörsvingel Swaj 
15 % Ängssvingel Tored
9 % Rödklöver Kelly
4 % Vitklöver Edith

Läs mer om Mira 27 på vår produktkatalog. 
På vår e-handel kan du beställa Mira 27 och andra vallfröblandningar.


Norma GEB 22
Uthållig och torktålig blandning för långliggande vallar. Goda resultat i de flesta odlingslokaler även på lättajordar och i nederbördsfattiga områden. 

60 % Timotej Switch
40 % Rörsvingel Swaj

Läs mer om Norma GEB 22 på vår produktkatalog. 
På vår e-handel kan du beställa Norma GEB 22 och andra vallfröblandningar.


Libra 21
Libra 21

Populär och lättetablerad gräsvall med bra återväxt. Fungerar bra både som slåtter- och betesvall.

60 % Timotej Switch
20 % Ängssvingel Tored
20 % Eng rajgräs SW Birger

Läs mer om Libra 21 på vår produktkatalog. 
På vår e-handel kan du beställa Libra 21 och andra vallfröblandningar.

Libra 22
thållig och torktålig blandning för långliggande vallar. Goda resultat på både lättare och tyngre jordar.

60 % Timotej Switch
40 % Rörsvingel Swaj

Läs mer om Libra 22 på vår produktkatalog. 
På vår e-handel kan du beställa Libra 22 och andra vallfröblandningar.


Libra 23
Tålig, odlingssäker och uthållig vallblandning som passar bra i områden där eng rajgräs är mindre lämplig. Rörsvingel Swaj är torktålig, ger hög TS skörd och bör skördas ofta för bibehållen kvalitet. Ängssvingel Tored är är ett bra komplement till Swaj och bidrar till en hög totalavkastning men framför allt har ängssvingel bättre smältbarhet än rörsvingel. För att ytterligare säkra ett kvalitativt grovfoder ingår timotej Switch.

45 % Rörsvingel Swaj 
30 % Ängssvingel Tored
25 % Timotej Switch

Läs mer om Libra 23 på vår produktkatalog. 
På vår e-handel kan du beställa Libra 23 och andra vallfröblandningar.


Vallfröblandningar - Lantmännen Lantbruk e-handel