Martin har använt svampmedlet Revystar XL i fem år

Martin Stjärnfält driver ett lantbruk i Högestorp utanför Lund. Martin odlar bland annat höstvete och har de senaste fem åren använt Revistar XL i svampbekämpningen och är minst sagt nöjd med resultatet.

Vi är med när Martin får besök av Mikael Thörner som är produktchef för växtskyddsmedel på Lantmännen och Peter Löfgren från BASF. Det är snart tid för att spruta svamp och vi lyssnar in deras samtal kring användningen av Revystar XL.

Martin om de starkaste fördelarna med att använda Revystar XL:

- Det är väl att man ofta klarar sig med en, ibland två behandlingar - mot tre som jag körde tidigare. Man har ett längre skydd och man kan följa utvecklingen och det blir inte fullt så rutinmässiga behandlingar tror jag.

Stor merskörd vid användning av Revystar XL

Om vi leker med tanken att vi skulle stå inför ett riktigt septoria-år, och ställer oss frågan hur stort merutbyte vi kan få med Revystar XL. BASF:s Peter Löfgren förklarar att man vid kraftiga angrepp sett merskörd i storleksordningen 1 500 till 1 700 kilo per hektar.

Fungiciderna i Revystar XL hjälper till att minska stress i grödan. Flaggbladskörningen brukar vara i slutet på maj i södra Sverige, lite senare längre norrut. Det är då ganska långt kvar till skörd och det ska tas beslut tidigt. Beroende på vilken dos du kör får du sex till åtta veckors skydd med Revystar XL, menar Peter Löfgren. Då har du skydd från början av juni tills du skördar i början av augusti. Enligt BASFs expert Peter behöver du åtminstone sex veckors skydd för att se till att ta hem hela potentialen när du har lagt en bra sort, mycket kväve, gjort ogräsbehandlingar och så vidare.

- Då vill du få hem det här i din vagn också, säger Peter.

Tre män står i ett höstvetefält och tittar på grödor.

Peter, Mikael och Martin betraktar den sistnämndes höstvete.

Då är det tid att behandla

Martin Stjärnfält har kört med Revystar XL i fem år och behandlingen har skett när hela flaggbladet varit ute.

- Jag tycker det är jättebra, det här valet av Revystar XL, säger Martin.

Att göra behandlingen när hela flaggbladet är framme är viktigt eftersom du vill skydda det så länge som möjligt. På äldre produkter, säger Lantmännens Mikael Thörner, har det alltid pratats om att man ska ut till DC 37-39 och när flaggbladet börjar titta fram. Nu är det i stället mer när hela flaggbladet är ute och till och med lite senare.

- Så det är en helt annan typ av teknologi på Revystar XL än på de äldre produkterna.

Lantmännen har marknadsfört Revystar XL i flera år och Martin Stjärnfält är en av de kunder som verkligen kunnat testa den under alla år och sett goda resultat.

- Jag tycker att den är säker och ger ett bra skydd, säger Martin. Ifjol sprutade jag bara Revystar så blev det ingen behandling i axet för dels var det torrt men uppenbarligen gick det bra ändå. Det var liksom skydd hela vägen.

Så fungerar skyddet på Revystar XL

Revystar XL fungerar på så sätt att den kommer in på bladytan och in innanför vaxskiktet ganska omedelbart. Får vi ett regn precis efteråt finns skyddet med ändå.

- I och med att det är innanför vaxlagret så skyddar den även mot stark solinstrålning, säger Peter Löfgren. Det gör att vi får långtidseffekter plus att det är som depåer av den aktiva substansen. Den följer med i bladet. En del rusar ut längst ut men det blir depåer så det kommer successivt. När bladen finns där så kommer den att vara skyddet hela resan.

Vill du veta mer om Revystar XL? Klicka här får att komma till produktsidan hos oss på Lantmännen.

Hos Lantmännen kan du köpa växtskyddssprutor från Fendt, Hardi och Kuhn. Läs mer om sprutorna här.