Lantmännen är ett lantbrukskooperativ och norra Europas ledande aktör inom lantbruk, maskin, bioenergi och livsmedel.
Rätt sorter i vallen minskar effekten av klimatpåfrestningar
I vårt avlånga land har vi olika förutsättningar för vår vallodling och även olika behov. I de södra delarna efterfrågas allt oftare en vall som klarar av att skördas 4–5 gånger per säsong och i norra Sverige behövs ofta en bra vinterhärdighet samtidigt som kvalitén ska bibehållas.
Vi har pratat med två experter inom området, Per-Anders Andersson växtodlingsrådgivare Växtråd och Annika Nilsson produktchef frö för att få höra deras bästa tips och tankar.
Många har under de senaste åren känt av torkan och efterfrågar därför vallar som är extra tålig i sådant klimat berättar Per-Anders, och vi på Lantmännen har tagit fram två nyheter uppfyller dessa kriterier – Mira 28 och Libra 23. Båda dessa är uppbyggda runt rörsvingel Swaj som är förädlad av Lantmännen och har utmärkt smältbarhet.
Annika fyller i:
I Mira 28 får Swaj sällskap av timotej Switch och engelskt rajgräs SW Birger. Switch har visat i utfodringsförsök på Viken att det är en sort som ger hög mjölkavkastning och har därför en självklar plats i denna vallblandning vars målgrupp är mjölkkor. Den är tidig och konkurrensstark och kan hävda sig tillsammans med Swaj. Rörsvingel blir starkare med åren men är långsam i etableringen medan engelskt rajgräs tvärtom är aggressivt. Med fördelning av arter i Mira 28 blir resultatet en rörsvingeldominerad vall balanserad med timotej och engelskt rajgräs. Vitklövern Edith finns med för att ge ett tillskott av protein till fodret men framför allt för att vitklöverns växtsätt täcker eventuella körskador och luckor som kan uppstå i vallen på ett fint sätt.
Annika Nilsson och Per-Anders Andersson på Lantmännens Framtidsgård Viken.
Men om engelskt rajgräs inte är ett alternativ? Ja, då rekommenderar Per-Anders Libra 23 i södra och mellersta Sverige. Det är en gräsblandning där Swaj och Switch kombineras med ängssvingel Tored. Tored hänger väl med i rörsvingelns avkastningsnivå i de officiella svenska försöken. Utfodringsförsöket på Viken visade dessutom att Tored har bättre smältbarhet än rörsvingel.
Till vallproducenter längre norrut väljer vi sorter som är framtagna för att kombinera vinterhärdighet med avkastning och kvalitet, sorterna är från vår egen förädling. Här är det timotej Tryggve och Rakel som utgör en stabil grund i fröblandningarna. Annika berättar om de officiella försöken i norra Sverige där timotej är den art som producerar högst ts-skörd i jämförelse med rörsvingel och ängssvingel. Rakel bidrar dessutom till en utmärkt smältbarhet i grovfodret.
I norra Sverige finns även nyheten Ara 21, som innehåller nyare rödklövern Peggy och timotej Rakel, speciellt framförädlade av Lantmännen för att passa det norra klimatet. Ara 21 är en vidareutveckling av Ara 11 med samma artsammansättning, men med andra sorter som lämpar sig bättre för fler skördar. Ara 21 passar den som vill skörda 2-3gånger per år.
Skördas vallen 2-3ggr/år rekommenderar jag vår storsäljare Ara 22 eller nyheten Ara 21, i ekologisk odling Gemini 21.
Till vallar som skördas mindre ofta tipsar jag om Ara 11 och som ett ekologisk alternativ Gemini 11.
Tips för en lyckad vallodling
• Sådd i renbestånd ger en säkrare etablering:
• Välta före och efter sådd. Optimalt sådjup är 0,5-1cm djup.
• Anpassa utsädesmängden efter tusenkornvikt och storlek på arterna i blandningen, höj utsädesmängden när storfröiga arter dominerar.
• Lägg om vallen i tid, en nyare vall tål torra- och blöta perioder bättre
• Använd foderanalysen som hjälp att hitta rätt gödslingsnivå
För att lära dig ännu mer om Lantmännens vallsorter, gå in på Lantmännen Lantbruks e-handel (inlogg krävs).