Radhackning i Habo med Einböck Chopstar

Hellqvist Lantbruk, beläget utanför Habo vid Vätterns södra ände, har bedrivit ekologisk mjölkproduktion sedan 2005. Gården drivs av Andreas och Susanne Hellqvist tillsammans med sonen Lucas och Andreas pappa Stig. Verksamheten omfattar idag cirka 270 mjölkkor och 540 hektar växtodling inklusive betesmarker. År 2024 introducerade de ekologisk majsodling med hjälp av en ny radhacka från Einböck, vilket visade sig vara ett framgångsrikt tillskott i kampen mot ogräs.

Gården drivs av Andreas och Susanne Hellqvist med hjälp av några anställda. Idag producerar de ekologisk mjölk till Falköpings mejeri. Odlingen består av både vall och spannmål, som allting går till foder åt djuren på gården.

Nytt för 2024 var att odla majs och till det införskaffades en radhacka från Einböck hos Lantmännen Maskin. ”Tack vare en mycket bra och engagerad säljare och ett bra team på verkstaden känns det tryggt och enkelt att handla med Lantmännen i Jönköping. Radhackan från Einböck har fungerat som det var tänkt”, säger Andreas Hellqvist. ”Det är min son som har kört den mestadels och vi använder den till radhackning av majs”.

Att odla ekologisk majs skiljer sig en del från annan typ av spannmål. Inte minst är radavstånden betydligt större. För att undvika ogräs som tar växtnäring från majsplantorna använder sig Hellqvists Lantbruk numera av en Einböck Chopstar med kamerastyrning. ”Det är en fullutrustad maskin som läser av raden med plantor och efter det flyttar hackan i sidled. Med den individuella sektionsstyrningen höjs och sänks varje hacksektion när du möter vändtegsraden”, säger Andreas.

Andreas Hellqvist.

Chopstar kan, precis som i det här fallet, utrustas med kamerastyrning. Med hjälp av kameran kan grödan urskiljas från ogräset. Den läser över två, alternativt tre rader och även tredimensionellt på höjden. ”Det gör att du kan komma nära inpå plantan”, säger Andreas vidare. Det finns också möjlighet att lägga till utrustning i form av frösålåda för att till exempel etablera mellangröda.

2024 var som sagt premiäråret för gården med att odla ekologisk majs, men vädret var inte direkt med dem. ”Jag tycker det gick helt okej för att vara första året”, säger Andreas. ”Vi fick en snittskörd av majs och där vi kört med radrensaren från Einböck fick vi bra resultat med mindre ogräs. Sen hänger det mycket på dig som lantbrukare att vara ute i god tid innan ogräsen blir för stora mellan raderna”, avslutar Andreas.