Så fungerar on land-plöjning

Begreppet on land-plöjning betyder egentligen att du inte kör nere i plogfåran som man gör i konventionell plöjning. Traktorn har i stället flyttats upp och kör på obearbetad mark.

Vad är en on land-plog?

Rent konkret innebär on land-plöjning att du har flyttat upp traktorn och inte kör nere i plogfåran längre. Det finns flera fördelar med detta. En är att det blir betydligt skönare för föraren att köra. En annan fördel är att det går att köra med dubbelmontage. Under hösten har vi många maskiner där vi sätter dubbelmontage på traktorerna, till exempel såmaskiner och harvar. Med dubbelmontage monterat på traktorn går det inte att plöja konventionellt eftersom däcken inte får plats i fåran. On land-plöjning gör att du kan köra med dubbelmontage uppe på marken i stället för nere i fåran.

Så funkar det att plöja med en on land-plog

Tegplog, växelplog och nu on land-plog

On land-plog är ett steg i tillverkarnas produktutveckling. Från början var det tegplogar där du tvingades köra runt fältet hela tiden eller lägga upp tegar på fältet. Därefter kom växelplogen som enkelt förklarat är två spegelvända tegplogar som sitter på samma ram. När traktorn når vändtegen lyfter den upp plogen och vänder den ett halvt varv kring plogens längdaxel. I samma veva vänder traktorn så att den kan köra i samma fåra som den just plöjt upp. On land-plogen är nästa steg i produktutvecklingen.

Metoden är inget nytt men efterfrågan har ökat i takt med att fler och fler traktorer kör med GPS-styrning. Då kommer on land-plöjning mer in i bilden eftersom det då blir enklare att hålla ett rakt drag.

Tänk på det här innan du överväger en on land-plog

Vill du kunna gå in och plöja mellan en sådd, eller en harvning på hösten är on land-plöjning ett bra sätt eftersom du då kan behålla ditt dubbelmontage på traktorn.

Är du en intensiv ”vårplöjare” som ska ut tidigt på våren efter en gödseltunna passar det kanske inte med en on land-plog. Å andra sidan kan då använda dig av en on land-plog till hösten.

När passar det mindre bra med on land-plog?

Vid blöta förutsättningar är on land-plöjning inte optimalt eftersom det är svårt att få grepp med hjulen på samma sätt som nere i plogfåran. Tidiga blöta vårar för vårplöjning eller blöta höstar är inte optimalt för on land. För att det ska funka bra krävs torra och fina förhållanden. Likaså om du ska köra och plöja direkt efter en gödseltunna som lägger ut en stor giva gödsel så blir det kladdigt på ytan vilket inte ger de bästa förutsättningarna.

Värt att tänka på också är att plogen blir lite längre. Detta eftersom plogen behöver flyttas i sidled på ett annat sätt som kräver ett längre plogbygge. Det gör att det behövs en traktor med lite större lyftkraft. Traktorstorleken har över tid ökat så för de flesta idag blir det inget problem.

Kommer on land-plogen ta över all plöjning?

Vi kommer inte enbart att plöja med on land-plog. Det beror på ett par saker:

  • Dyrare konstruktion på maskinen
  • Blöta förhållanden gör att vi behöver en konventionell växelplog.

Blöta höstar kommer vi uppleva till och från även framöver och då är det bättre med konventionell plöjning. Det finns dock en fördel med Kuhns on land-plogar. Skulle det exempel vara torra och fina förhållanden dag ett som du plöjer men att det dag två börjar regna? Då går det att flytta över hela plogen och plöja som vanligt nere i fåran.