Lantmännen är ett lantbrukskooperativ och norra Europas ledande aktör inom lantbruk, maskin, bioenergi och livsmedel.
Hästkraft gör foder till Sveriges travelit
Hästkraft AB odlar grovfoder för elithästar på ungefär 800 hektar i östra Södermanland. Deras kunder är elittravet i Sverige.
Hästarna, som bland annat tävlar på V75, kräver ett foder av toppkvalité.
– Det här med att odla gräs är inte alltid så enkelt som man tror, berättar Sven-Inge Törnvall grundare och delägare av Hästkraft. Våra kunders hästar tävlar på V75, årgångslopp med mera så de kräver att fodret är av toppkvalitet hela tiden.
En av Hästkrafts största kunder är Drömgården utanför Halmstad, ett av Sveriges största stall sett till antalet hästar. Johan Untersteiner driver Drömgården:
– Vi har nästan 200 travhästar och i största del bara tävlingshästar som vi jobbar dagligen med, säger Johan Untersteiner. Foder är ju såklart A och O i vår verksamhet. Vi har ju tävlingsindivider, de är som idrottsmän så det är otroligt viktigt vad hästarna äter så att det blir rätt mål till varje häst.
Sven-Inga på Hästkraft berättar att för att få högsta kvalitet på grovfoder gäller det att skörda när det är optimala förhållanden och att ha stenkoll på hela processen genom skördearbetet.
– Egentligen från att du sår vallen till skörd och även inlagring och leveranser, säger Sven-Inge. Vi har ju ett väldigt kort tidsfönster som vi har optimala förutsättningar att producera det här fodret. Det är när näringsnivån är absolut rätt, så vi har oerhört långa dagar.
Sven-Inge Törnvall, Hästkraft.
Hästkrafts personal kör långt in på nätterna under skörd och det tas prognoser på vallarna. När skördekedjan sätts i gång består den av flera delar. Beredningskedjan med slåtterkross och spridare som vänder ut gräset för torkning. Efter några timmar vänds det ut igen. Efter ytterligare 20 timmar strängas gräset ihop. Därefter ska det pressas och läggas på sträckfilm så att det blir lång hållbarhet. Hästkrafts foder behöver hålla dels första sommaren, dels nästa sommar också. Hästkraft använder sig av sträckfilm från Trioworld och inplastare från Kuhn.
Finkänsliga maskiner från Kuhn
Hästkraft är kanske lite unika med att plasta två gånger. Det största skälet till det är egentligen kapacitet i produktionen. De har tre pressar som får fram ungefär 100 balar i timmen. De använder sig uteslutande av inplastare från Kuhn, och de klarar ungefär 50 balar var i timmen med tolv lager av Trioworld HorseWrap. För att inte sträcka ut det för mycket får inplastarnas rotorer inte gå för fort. Då är risken mindre för en försträckning som är för omfattande när värmen stiger på eftermiddagarna.
Två inplastare går bakom varje press och ungefär ett dygn efter det, lägger de på sex lager till. Totalt jobbar Hästkraft med arton lager HorseWrap på sina balar. Inplastarrna från Kuhn är ytterligare ett verktyg för att undvika punktering av plasten.
– Fördelen med Kuhn-maskinerna som vi har valt att använda är att den kan plocka upp balen skonsamt även när det ligger sträckfilm på den. Det är viktigt för oss att man plockar upp den skonsamt men det är också lika viktigt att man lägger ner den skonsamt. Maskinen ska stå still när balen läggs ner, för stubben efter Timotej som är slagen väldigt sent i produktionen, den är sylvass. Kuhn-maskinen klarar av att lyfta upp en plastad bal och lyfta ner den på ett skonsamt sätt.