Erik startade eget lantbruksföretag som 21-åring

I grundskolan sa lärarna att det inte skulle bli något av honom. 21 år gammal startade Erik Lundell sitt företag där han med en Fendt-traktor, en Väderstad Tempo såmaskin och en radhacka från Einböck hjälper lantbrukare med sådden på västgötaslätten.

Tidan ligger utanför Skövde i Västergötland. I de här trakterna växte Erik Lundell upp. Redan som liten grabb fanns tankarna på att starta eget företag när han cyklade runt och såg grannarna köra med sina traktorer.

– Det började med att jag sålde jultidningar för 24 000 kronor ett år. Där och då började jag spara mina pengar och med hjälp av min farmor som jobbat på bank satte jag in pengarna i fonder.

Erik Lundell framför sin Väderstad Tempo. Bild: Erik Lundell

Hårt jobb för att spara ihop pengar

Erik hade med sin dyslexi svårt i grundskolan och kände att skolan inte riktigt var hans grej. Han började gymnasiet på naturbruksskolan Sötåsen i Töreboda. Gymnasiet var roligare eftersom det blev mer praktiskt. Under en praktik på ett gods i Skåne stötte Erik för första gången på en Väderstad Tempo.

– Det var en jädra fin maskin tyckte jag.

Erik fortsatte att jobba kvällstid på ett lantbruk efter skolan. Hans föräldrar lät honom också bo kvar hemma ett år till så att han kunde få ihop pengar till såmaskin och radhacka. Det blev dessutom en hel del tid hos sina morföräldrar under uppväxten. De drev ett åkeri vilket innebar mycket skruvande med lastbilar, tvätt och så vidare. Allt som han har kunnat tjäna pengar på har Erik fastnat för.

– Om jag inte tjänar tillräckligt bra på något så lägger jag ner det. Det är så jag har tagit mig fram.

Eriks Väderstad Tempo bakom en Fendt 828. Bild: Erik Lundell.

Avgörande hjälp

21 år gammal tog han steget och köpte sin första maskin, en Väderstad Tempo, och startade samtidigt sitt företag Lundells Maskin & Transport. Pengarna kom från alla timmars jobb som han lagt ner vid sidan om skolan, men också med lite hjälp utifrån.

– Det var lite trögt att få finansiering på maskinerna men Bengt på Lantmännen (Bengt Blom, maskinsäljare i Skövde) hjälpte till med att hitta en bra finansiering. Sen fick jag väldigt mycket hjälp av Tobias och Gunnar Eklöf på Eklöf Lantbruk som lät mig hyra deras traktor. Eftersom jag slapp köpa en traktor kunde jag köpa en såmaskin modell större.

Traktorn som Erik fick hyra var en Fendt 828. Visserligen med snart ett decennium på nacken men en traktor som växt med tiden för Erik ju mer han kört den.

– Nu förstår jag vad folk menar med att Fendt är king of the kings i traktorvärlden.

Erik gillar den dynamiska hyttfjädringen, stolsfjädringen och framvagnsfjädringen samt att växellådan är bra.

– ”Fendten” är fruktansvärt trevlig på vägen, varvar inte mycket och den är bränslesnål. Dricker inte mycket diesel för att gå så pass tungt som den gör med Tempon. Kanske 17-18 liter i timmen när jag drar Tempon i fulla drag.

Kloka ord från morfar

Köpa sin första maskin i så tidig ålder är det inte alla som vågar sig på att göra. För Eriks del var det goda råd och ett löfte från sin morfar.

– Min morfar sa att jag skulle köra. ”Om det går åt helvete finns vi bakom dig” sa han. Det påverkade också såklart till att jag köpte Tempon. Det fick bära eller brista kände jag.

Fendt har allt som Tempon kräver tycker Erik: stor hydraulpump, sektionsavstängning och dubbelmontage. Just dubbelmontage på traktorn är något som Erik kört hårt med i sin marknadsföring.

– Utan dubbelmontage blir det markpackning. Jag vill inte vara en entreprenör som markpackar. Det är inte min jord så jag ska göra så lite spår som möjligt. Jag har fått många kunder för just det. Fendt är en av få traktorer som tillåter dubbelmontage runt om.

När Erik har mycket att göra tar han hjälp av en inhoppare. Här står Edwin Rosman framför Fendt och Einböck radhacka (Chopstar). Bild: Erik Lundell

Tog över en lucka som fanns

Anledningen till att det blev just en Väderstad Tempo för Erik var att det fanns ett lantbruk i trakten som hade mycket körning men som skulle till att avveckla entreprenaden de hade med sin Tempo-maskin. När den tjänsten försvann för lantbrukare i området klev Erik in. Väderstads Tempo-maskin kände han till sedan tidigare och imponerades av att den sköt fröna så exakt och hade så hög kapacitet. Erik sår numera cirka 800 hektar majs på våren och 900-1 000 hektar höstraps på hösten med Tempon. Utsädet köper oftast kunderna själva in.

– Det utsäde som mina kunder använder och som är från Lantmännen har gått riktigt bra i såmaskinen.

Det gick lite trögt med att få kunder med majssådd till en början för det efterfrågades radhackning bland kunderna vid sådd av majsen.  Ett par månader efter Tempon köpte därför Erik sig en radhacka från Einböck. Ordet spreds på bygden att Erik köpt en radhacka.

– Då sa det bara pang! Då ringde det folk som ville ha hjälp med radhackningen vid majssådd.

Redan en inspiration för nästa generations företagare

Erik blev också tillfrågad av en skola att komma och prata med elever som gick en kurs i eget företagande. Ungdomarna hade haft önskemål om att träffa någon ung, nystartad företagare i stället för att bara träffa de som varit i branschen i 25 år. Och kanske har han efter det sått ett frö hos andra unga människor. Eriks tips till tjejer och killar som vill starta ett eget företag inom lantbruk är att inte ge upp på livet även om skolan inte går så bra.

– Vissa lärare har sagt till mig att ”det kommer inte bli något av dig”. Det vill jag skicka med till unga personer, att det inte är kört även om de inte kan läsa eller skriva så bra. Det går ändå. Men när du är ute på arbetsplatser måste du vara trevlig. Kom i tid och lyssna på kunden och var ärlig med vad du kan och inte kan göra.

En svart dröm

Framåt är planen för Erik att växa och bli större. Och han målar upp ett drömekipage att köra med.

– En Fendt 942 hade varit rätt mäktigt, med dubbelmontage runt om. Kolsvart. Och sen kanske en 12 meters kolsvart Tempo. Ett matchande ekipage, det hade varit lite fränt.