Lantmännen är ett lantbrukskooperativ och norra Europas ledande aktör inom lantbruk, maskin, bioenergi och livsmedel.
Lantmännen har samlat några av Sveriges mest framstående experter inom vallodling, foderutveckling och precisionsodling i ett paket som vi kallar Projekt Viken. Detta projekt tar plats på Lantmännens Framtidsgård Viken där det bedrivs mjölkproduktion och foderutveckling.
Efter en tydligt beställning från Cecilia Lindahl, foderutvecklare, om vad grovfodret bör innehålla för en optimal avkastning hos mjölkkorna på Framtidsgården Viken så jobbar Annika Nilsson, produktchef Frö, sig igenom de olika delarna under ett år. Till sin hjälp har hon olika experter som berättar om hur man med olika verktyg kan justera och förbättra resultatet i vallodlingen.
Hela vägen från såbädd till silo, via skötsel av vallen under 1 år för att nå bästa tidpunkt för skörd.
Projekt Viken en del av Lantmännens satsning att inspirera och hjälpa svenska bönder att höja avkastningen för grovfoderproduktion. På LM2 så finns även Grovfoderlyftet som är ett projekt som drivs tillsammans med Yara där experter delar med sig av sin kompetens. Gå in på LM2 för att veta mer.
Våra experter
Cecilia Lindahl
Cecilia Lindahl är foderutvecklare på Lantmännen och även ansvarig för foderförsöken på Framtidsgården Viken.
Hon har många års erfarenhet av både rådgivning och utveckling inom foderområdet.
För Cecilia är hög produktivitet och fodereffektivitet nyckeln till en hållbar mjölk- och köttproduktion.
Annika Nilsson
Annika Nilsson är sedan sju år Produktchef frö på Lantmännen och har enligt henne själv världens roligaste jobb. Ett jobb som ger förmånen att få vara med och utveckla svensk vallodling genom försök, nya sorter och komponera vallblandningar som passar hela vårt avlånga land och olika produktionsinriktningar. En stark vall är motorn och förutsättningen för en lönsam mjölkproduktion.
Per-Anders Andersson
Per-Anders Andersson har drygt 30 års erfarenhet som rådgivare inom vall- och grovfoderodling i landet och har jobbat som vallexpert hos Lantmännen och VäxtRåd de senaste 8 åren.
Han brinner särskilt för vikten av att koppla grovfoderodlingen till kravet på den kvalitet som kunden, oftast mjölkkon, kräver. Grundbulten för en ekonomisk vallodling är en lyckad etablering, ett ämne som också ligger honom varmt om hjärtat.
Avsnitt 1
I det första avsnittet av Projekt Viken åker Annika till Lantmännens Framtidsgård Viken. Där träffar hon driftschefen Ulrika Nilson, som berättar om gården, behoven hos hennes kor och vikten av ett välbalanserat grovfoder för att uppnå bästa resultat.
Avsnitt 2
Annika undersöker hur ett foder ska komponeras för att ge högsta avkastning. Till sin hjälp har hon Cecilia, foderutvecklare på Lantmännen. Cecilia förklarar hur Lantmännen arbetar med foderutveckling och hur man bör tänka kring fodrets innehåll utifrån djurens behov. Per-Anders, vallexpert, får en beställning från Cecilia.
Avsnitt 3
Annika och Per-Anders berättar om de olika förädlingsstationerna som Lantmännen har och betonar vikten av att ha sorter som är anpassade för det svenska klimatet. Per-Anders förklarar också varför Mira 21 är den mest populära vallfröblandning.
Avsnitt 4
Annika och Per-Anders går igenom grunderna för en framgångsrik vall-etablering. Per-Anders delar med sig av sina bästa tips för vad man bör tänka på före, under och efter sådd. Han berättar även sina tankar när det gäller skyddsgröda.
Avsnitt 5
Annika och Per-Anders diskuterar hur man bäst tar hand om vallen inför vintern. De vågar ifrågasätta gamla sanningar och delar med sig av värdefulla tips. Dessutom diskuterar de när den sista skörden egentligen bör tas.
Avsnitt 6
Mattias från Dataväxt besöker oss för att berätta hur man kan använda precisionsodling i vall. Han visar hur man kan börja smått och hur detta kan leda till optimerade resultat.
Avsnitt 7
Annika och Per-Anders är tillbaka i vallfältet efter vintern. Per-Anders delar med sig av tips på vad man bör titta efter och vilka åtgärder som kan vidtas. Han ger även råd om hur man ska tänka när det gäller hjälpsådd i en insådd.
Avsnitt 8
Nu är det dags att genomföra gödslingplanen som Per-Anders har gjort. Först och främst kommer vi att fokusera på kväve och bestämma den optimala mängden.
Avsnitt 9
I detta avsnitt diskuterar Per-Anders och Annika hur man ska tänka kring kalium i vallen. Per-Anders förklarar även vilken betydelse kaliumvärdet har för näringsinnehåll i det färdiga grovfodret.
Avsnitt 10
Nu går vi igenom de sista delarna i gödselplanen; svavel och fosfor. Per-Anders sammanfattar hur man bör tänka kring de olika delarna i sin gödselstrategi.
Avsnitt 11
Det har hunnit bli maj månad och Per-Anders och Annika visar resultaten från noll- och maxrutan. De har även genomfört en prognosklippning och går igenom resultaten och hur man ska beräkna mängden kväve i fältet.
Avsnitt 12
Det är äntligen dags för förstaskörden - men hur vet man när det är rätt tidpunkt? Per-Anders delar med sig av sina bästa tips för att hjälpa dig att fatta rätt beslut.
Avsnitt 13
När förstaskörden är gjord är det dags att fokusera på andraskörden. Vi går igenom gödslingsstrategin och använder N-sensor för att skapa en biomassakarta som stöd.
Annika betonar vikten av att mäta och dokumentera för att underlätta uppföljningen och säkerställa att man vet vilket foder som ges till djuren.
Avsnitt 14
I detta avsnitt får vi besök av Kent, som förklarar vad som är viktigt att tänka på vid val av press. Han går igenom en Fendt Rotana 130 kombimaskin och visar hur den skapar fina och hållbara balar.
Avsnitt 15
Torbjörn från Trioworld är på besök för att prata om sträckfilm. Han besvarar frågor som hur tjock plasten är och om samma plast kan användas till allt. Dessutom delar han med sig av extra tips och tricks för att tänka på när man balar in.
Avsnitt 16
Även i detta avsnitt har vi besök av Torbjörn från Trioworld. Han förklarar hur man anlägger en plansilo och betonar vikten av att packa ordentligt. Dessutom ger han råd om hur man bäst försluter plansilon.
Avsnitt 17
I detta avsnitt sammanfattar Annika och Cecilia vallåret och Projekt Viken. Vi har nu resultaten och har fått foderanalyserna för skördarna.
Avsnitt 18
Annika, Cecilia och Per-Anders fortsätter att sammanfatta vallåret och Projekt Viken. I detta avsnittet diskuterar vi resultaten för näringsinnehållet och mineralsammansättningen.
Avsnitt 19
I det sista avsnittet av Projekt Viken fortsätter Annika, Per-Anders, Cecilia och Ulrika att sammanfatta vallåret projektets framgångar. Lyckades Per-Anders uppfylla beställningen?