Optimering av grovfoder på Framtidsgården Viken

Växtodling

Under det senaste året har några av Sveriges främsta experter inom grovfoderproduktion och foderutveckling följt en vall på Framtidsgården Viken. Målet har varit att optimera grovfodret till de mjölkande korna, så att de kan producera så mycket mjölk som möjligt.

– Med Projekt Viken vill vi framförallt inspirera att våga tänka nytt, våga testa nya grepp och vara ett bollplank. Många av de svenska vallodlarna är extremt duktiga, men genom att göra små justeringar i sin odling så kan man få förvånansvärt hög effekt, säger Annika Nilsson, Produktchef Frö.

Framtidsgården Viken

Framtidsgården Viken är hem till 440 mjölkkor och 450 kvigor och kalvar, samt 365 hektar mark som används för växtodling, främst vall. Här testas och utvecklas framtidens jordbruk i praktiken, med fokus på att minska klimatpåverkan och öka produktiviteten. Gården fungerar som ett levande laboratorium där nya metoder och tekniker prövas och utvärderas och var det perfekta stället att testa vallstrategier.

Vallen är Sveriges största gröda, som odlas på över en miljon hektar, och den är stommen i den svenska mjölkproduktionen. Mycket forskning bedrivs i ämnet och med Projekt Viken så vill Lantmännen testa och se hur man gör ett optimalt grovfoder för högmjölkande och välmående kor.

Annika utvecklar: – Under hela projektet har vi haft konsumenten för grovfodret det vill säga kon i fokus. Det är utifrån kons behov som man i växtodlingen ska producera den önskade kvaliteten och nå till exempel rätt mineralsammansättning i fodret med odlingstekniska åtgärder. Det är inte alltid det som ger högst utbyte i vallodlingen är det bästa för kons välmående, och självklart så är det djuren som sätts i det första rummet. 

Vilka tips skulle du vilja dela med dig av efter detta projekt?

Inför grovfodersäsongen sätt upp tydliga mål över hur värdena i det färdiga grovfodret ska se ut. Använd tidigare års grovfoderanalyser för att hitta värden som behöver förbättras och ha en plan för hur det ska ske. Grovfoderanalysen är facit på hur man lyckats!

Gick det som du hade tänkt dig?

Vi lyckades producera ett grovfoder med kvaliteten som våra utfodringsansvariga beställde och det är jag nöjd över. Sen finns det alltid detaljer att förbättra! Vallen skördades fyra gånger och jag skulle önska en större jämnhet mellan skördarna och framförallt mellan första och andra skörden. Nyckeln till att ordna det är att förändra skördeintervallet där vädret ställde till det för oss. På Lantmännens växtförädlingsstationer runt om i landet så arbetas det med att ta fram väl anpassade sorter som ska passa in i olika fröblandningar anpassade efter odlingsplats och mål med grovfoderproduktionen.

Vallfrö-blandningen Mira 21

Mira 21 kombinerar både hög avkastning och en mycket bra smältbarhet. Denna kombination får vi tack vare de sorter vi valt att kombinera i blandningen. De harmonierar väldigt väl och är utvalda för att ha en liknande mognadstid, vilket gör att de ingående sorterna skördas i rätt tid för att uppnå ett riktigt bra grovfoder. Mira 21 fungerar väl både till mjölk- och köttproduktion. Mira 21 en vallfröblandning för södra och mellersta Sverige, främst för områden med normal eller god nederbörd. Blandningen har ett lite bredare skördefönster än de mest intensiva blandningarna i sortimentet. Skördas Mira 21 fyra gånger så blir det riktigt bra smältbarhet i fodret!

– Samtliga sorter i Mira 21 är förädlade av Lantmännen just för vårt svenska klimat. Basen utgörs av timotej Switch, som är en konkurrenskraftig sort med hög avkastning. Utöver det är Tored en viktig komponent. Tored är den sort som har högst avkastning av alla ängssvingelsorter, men även den bästa smältbarheten och den bästa konkurrensförmågan. Dessa två konkurrensstarka sorter gör att det engelska rajgräset SW Birger hålls på en balanserad nivå och inte tar över blandningen. I blandningen finns annars också den uthålliga rödklövern Kelly och vitklöver Edith som fint täcker upp eventuella luckor i vallen.

– Jag vill att Projekt Viken ska ge inspiration och råd kring den så viktiga vallodlingen. Vallen är motorn i mjölkproduktionen och med ett bra grovfoder får man högproducerande kor och förutsättning för en bra lönsamhet på gården. Ha alltid kons behov i centrum och se till att åtgärderna i växtodlingen tillgodoser de behoven, avslutar Annika.