Nya möjligheter för salix – Lantmännen och Ny Vraa i licens-avtal för moderna salixsorter

Lantmännen är idag ett av få växtförädlingsföretag med salix i portföljen. Förädlingen är långsiktig och de huvudsakliga målen för förädlingen är hög avkastning av biomassa tillsammans med klimatanpassning och uthållighet. Energikrisen och sökandet efter växtbaserade alternativ i olika processer har ökat intresset för salix på både etablerade och nya marknader.

Lantmännen planerar nu tillsammans med den nya licenstagaren, Ny Vraa ApS, Tylstrup i Danmark att utveckla produktionen genom att introducera nya, moderna sorter på marknaden. Det framgångsrika samarbete som Lantmännen haft i många år med Salix Energy Europa har avslutats på grund av pensioneringar.

– Vi ser många nya möjligheter för odling av salix, en gröda med många användningsområden enligt Desirée Börjesdotter, växtförädlingschef på Lantmännen. I framtiden kommer användningen att vara mer varierad, från att i dag i första hand vara förknippad med förbränning för energiproduktion till en mer mångfacetterad gröda med stora positiva miljöeffekter. 

– Vi utvecklar starka, nya varianter som passar även för efterfrågan från de nya marknaderna och framtida behov, avslutar Desirée Börjesdotter.  

Ny Vraa är en väletablerad leverantör som funnits på salix-marknaden i 35 år. 2012 beslutade sig företaget för att fokusera helt på salix och idag odlar de salix på cirka 500 egna hektar. Odlingen är huvudsakligen för energiproduktion, olika odlingssubstrat och bio-bäddar. Ny Vraa är också den ledande aktören i Danmark och internationellt avseende rådgivning kring sortmaterial, plantering, skörd och försäljning. Man har även utveckling av maskiner anpassade till odling av salix.

Ny Vraa är licenstagare för sortmaterialet från Lantmännen i Europa och Nordamerika sedan februari 2024. Systemet med under-licensiering kommer att fortsätta, nu med Ny Vraa som ansvarig.

 

För mer information; 

Desirée Börjesdotter, växtförädlingschef, Lantmännen Lantbruk (desiree.borjesdotter@lantmannen.com or +46 705 427 026)

Henrik Bach, CCO & Partner, Ny Vraa
(heb@nyvraa.dk or +45 201 570 00)