En inblick i förädlingsstationen Lännäs

Växtodling

Lantmännens växtförädling bedrivs vid tre förädlingsstationer: Lännäs i Ångermanland, Svalöv i Skåne och Emmeloord i Nederländerna. Placeringen är strategiskt för att ta hänsyn till variationer i klimat och ljusförhållanden som råder i Sveriges olika odlingszoner. Denna variation möjliggör framtagning av sorter som är optimalt anpassade för de olika odlingszonerna i Sverige.

Lantmännens förädlingsstation i Lännäs har en lång och rik historia som sträcker sig tillbaka till 1917. Sedan dess har det bedrivits sortframställning på platsen. Lantmännen är unika i att driva växtförädling i denna del av landet. På Lännäs är många välkända sorter utvecklade för det norrländska lantbruket, vilket gör Lännäs till en ovärderlig resurs för norra Sverige.

Vallförädling i norra Sverige

Vallförädlingen är en central del av vår verksamhet. Framkorsning av rödklöver för nordliga odlingsområden sker på Lännäs. På Lännäs utvärderar vi sedan noggrant, såväl vallgräs som baljväxter, genom fältförsök för att säkerställa att de sorter vi tar fram är anpassade efter norra Sveriges odlingsförhållanden. I försöken fångas även egenskaper hos de nya sorterna upp som är till nytta för sydligare odlingsområden, till exempel vinterhärdighet. Förädlingen av rödklöver för nordliga breddgrader har en särställning på Lännäs. För rödklöver är det inte klimatförhållanden som i första hand begränsar utan dagslängden i det område den odlas. Det betyder att en rödklöversort med ursprung i södra Sverige inte fungerar optimalt när den flyttas norrut. Rödklöversorterna Peggy och SW Yngve, är exempel på sorter med ursprung i Lännäs.

Spannmålsgrödor

Vårkorn är den i särklass största spannmålsgrödan i norra Sverige och har också en betydande roll på Lännäs. Raden av kornsorter med ursprung i Lännäs är lång. Gunilla, Vanja och SW Mitja för att nämna några. I dag är Anneli och Amanda marknadssorterna i Sverige och i Finland har Arild en ansenlig del av marknaden. Även havre, och på senare år, vårvete, provas i fältförsök på Lännäs både för att mäta egenskaper till gagn för sydligare områden och för att leta sorterl ämpade för nordligare klimat. Lännäs är hjärtat i vår norrländska förädling och bidrar aktivt till att förbättra och diversifiera det lokala jordbruket.

Genom att kombinera traditionell kunskap med moderna metoder, fortsätter vi att sträva efter att erbjuda lantbrukare grödor som inte bara är hållbara utan också anpassade till deras specifika behov.

Det bästa med förädlingsstationen i Lännäs

Örjan Sjöström är stationschef i Lännäs och jobbar även som växtodlingsrådgivare. Örjan, som har en bakgrund som växtodlingssäljare, säger att det bästa med att jobba på förädlingsstationen i Lännäs är: – Som säljare har jag alltid strävat efter att erbjuda något nytt till kunderna, och Lännäs har alltid varit en viktig plats för mig att visa upp för kunderna. Nu, när jag är en del av verksamheten, är det fantastiskt att arbeta med att utveckla nya sorter och att se hur vi steg för steg möter marknadens efterfrågan. Vallen är fortfarande den största och viktigaste grödan här, men intresset för spannmål och andra ettåriga grödor växer snabbt. Att vara med i förändringen och bidra till framtidens grödor är både utmanande och givande. Vallen är Sveriges största gröda och en viktig resurs för lantbrukare, vilket gör vår förädlingsstation i Lännäs till en unik tillgång för både lokala och nationella behov.